יפ מאן ווינג צון

צילום מסך 2019-10-06 ב-13.56.57

צילום מסך 2019-10-06 ב-12.45.10 צילום מסך 2019-10-06 ב-12.45.05 צילום מסך 2019-10-06 ב-12.45.17

צילום מסך 2019-10-28 ב-8.50.54יפ מאן נולד לאביו ייפ אוי דור ולאימו נג שוי. יפ היה השלישי מבין ארבעת ילדיהם.יפ הצעיר גדל למשפחה אמידה בפושאן במחוז גואנגדונג בסין.בצעירותו קיבל את חינוכו במוסדות להשכלה גבוהה .אחיו הבכור היה גאק קאי,אחותו הגדולה שמה היה יפ וואן מיי,ואחותו הצעירה היתה ייפ וואן יפ.פירוש השם יפ ,הינו ראשון.בגיל 13 נשלח יפ ללמוד את אמנות הלחימה ווינג צ'ון ממורה בשם וואה שון.וואה שון היה מורה מבוגר מאוד ולאור זקנתו של המורה הזקן ייפ נאלץ ללמוד את חלק ממיומנות האמנות מתלמידו של וואה שון :נג צ'ונג סוק.לאחר שלוש שנים להכשרתו של יפ מאן הצעיר,הלך לעולמו מורהו וואה שון.בקשתו האחרונה של וואה שון היתה מיפ מאן להמשיך ולהתמיד בלימודיו באמנות הווינג צ'ון.בגיל 15 יפ הצעיר עבר להונג קונג בשליחות אביו להמשך לימודיו ,לימודי השכלה גבוהה בביה"ס הגבוה סנט סטפן אשר נמצא בהונג קונג.

ביה"ס היה ביה"ס להשכלה גבוהה בו למדו מרבית ילדייהם של משפחות העשירים וילדיהם של משפחות זרות.הסיפור מסופר עי' ייפ צ'אן וייפ צ'ינג בניו של יפ מן:" הסיפור היה שיפ מאן הצעיר ראה אישה צעירה מוכה עי' קצין משטרה.יפ הצעיר גבר על הקצין תוך כדי שימוש במיומנות הלחימה אותה רחש.

צילום מסך 2019-10-28 ב-8.51.06סיפורו נודע ברבים.אחד מחבריו של יפ מאן לספסל הלימודים סיפר לו על אדם מבוגר החיי בקרבה לביה"ס העוסק ומלמד את אמנות הלחימה ווינג צ'ון.יפ מאן הסקרן ניגש לחפשו.שמו היה ליונג ביק.מעתה והלאה החל יפ הצעיר ללמוד באופן סדיר ומקצועי .ליונג ביק אגב,היה תלמידו הראשון של ליונג ג'אן  (האב) שהיה מורהו של וואה שון,נסגר מעגל.בתמונה מצד ימין ליונג ביק מורהו של ייפ מאן .בגיל 24 חוזר יפ מאן לפושאן.ייפ מאן למד אצל מורהו הגדול למעלה משמונה שנים וחצי.שמונה שנים וחצי של למידה קבועה.על בסיס יום יומי המשלב לימודי ספסל הלימודים ולימודי אמנות הווינג צ'ון קונג-פו. ששב לפושאן החל יפ מאן לעבוד כשוטר מקוף לתקופת קצרה.הוא לא לימד ווינג צ'ון באופן פורמאלי.הוא לימד את חבריו מהמשטרה ומעט חברים קרובים .עם הזמן תלמידיו הראשונים של ייפ מאן, קווק פו ולון קאי חבריו הקרובים החלו ללמד תלמידים חדשים וצעירים באופן רשמי תחת ביה"ס קטן וצנוע.את תקופת המלחמה הגדולה ,מלחמת העולם השניה בה יפן כבשה חלקים גדולים מסין,נמלט יפ מאן לבית הכפר של קווק פו חברו ותלמידו.במהלך הכיבוש היפני,איבד ייפ מאן את כל רכושו ושניים מילדיו נספו.כספיו ונכסיו שירש ממשפחתו העשירה אבדו.ייפ מאן נשוי ואב לילדים ,נותר חסר כלום.בשנת 1949 המפלגה הקומיניסטית בסין עלתה לשלטון ומהפכת התרבות המאו צה טונגית החלה.יפ מאן נמלט להונג קונג תחת שליטה בריטית ופותח את בית ספרו הראשון.בתחילה העסק לא צלח. תלמידיו בדרך כלל נשארו רק לכמה חודשים. הוא שינה פעמיים את מיקומו של בית ספרו  לרחוב טאן הוי שבאם שואי פו ושם לימד על גגו של בניין. ולאחר מכן לרחוב טאת לי ביאו מא טאי. במהלך אותם שנים כמה מתלמידיו היו מיומנים מספיק, בכדי להתחיל ללמד בעצמם.

צילום מסך 2019-10-28 ב-8.55.52

בשנת -1967, ייפ מאן וכמה מתלמידיו יסדו את איגוד האתלטיקה ווינג צ'ון הונג קונג. ייפ הפך להיות אגדה בחייו.הרבה סיפורים נכתבו על המורה הגדול.החלטתי להביא לכם הקוראים דווקא את נקודות ציון חייו.ייפ מאן היה בין השאר מאגד הווינג צ'ון המסורתי,קובע ומחוקק חוקים באמנות ובאמנויות לחימה סיניות אחרות,מורהו של ברוס לי הגדול ואדם.אדם צנוע שנולד עשיר,איבד את נכסיו חי חיי עוני,ובימיו האחרונים הספיק לקבוע את חוקי האמנות לדורות הבאים.בשנת 1972 זמן קצר לפני מותו,חלש גופנית ורזה,מבקש מבניו שיצלמו את הווינג צ'ון.את האימון על בובת הווינג צ'ון,פורמות התנועה בווינג צ'ון,עבודת המקל בווינג צ'ון.הוא לא הספיק לצלם הכל.

בשנת 1972 במהלך הצילומים  הלך לעולמו גדול המורים ממחלת הסרטן .להלן הצילומים האחרונים בוידאו(צולם במקור במצלמת 8mm)

להלן קטע קצר מצילומיו האחרונים בוידאו של יפ מאן שצולמו ע״י בנו יפ צ׳ינג בשנת 1972 .זמן קצר לאחר מכן נפטר יפ מאן ב-2 לחודש דצמבר 1972 (צולם במקור במצלמת 8mm).

צילום מסך 2019-11-03 ב-8.21.14